10 Tips voor het bereiden van wild

Hoewel het bereiden van wild helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, bestaat vaak de misvatting dat dit veel werk is. Hieronder staan 10 algemene tips die van pas kunnen komen bij het bereiden van wildgerechten.wildpromotie-home

1. De eerste keer

Wanneer u voor de eerste keer wild gaat bereiden dan doet u er verstandig aan om te kiezen voor een relatief éénvoudig gerecht, zoals een hertenbiefstuk. De smaak van hertenbiefstuk is onderscheidend maar niet zo overweldigend en het is een mooi stukje vlees om mee te beginnen.

2. Invriezen

Bevroren wild moet u altijd geleidelijk laten ontdooien, in de koelkast gedurende 24 of 48 uur. De duur is afhankelijk van het gewicht.

3. Wild ontdooien

Bevroren wild moet u altijd geleidelijk laten ontdooien om ongewenste bacterieontwikkeling te voorkomen. Wanneer u ingevroren wild laat ontdooien, doe dit dan altijd in de koelkast. Houd er rekening mee dat het ontdooien in de koelkast ongeveer twee hele dagen in beslag neemt en haal het dus op tijd uit de vriezer!

4. Schone snijplank

Om kruisbesmetting te voorkomen, is het belangrijk dat u de snijplank tussendoor met eerst koud en daarna heet water reinigt.

5. Wel of geen marinade?

Marineren is van oorsprong een manier om vlees te conserveren. Een marinade doet echter af aan de smaak van het vlees en het is dus bij wild niet altijd aan te raden om het in de marinade te zetten. Aan de andere kant kan een marinade er ook voor zorgen dat het vlees malser wordt. Houdt deze overweging in het achterhoofd bij de beslissing om het vlees wel of niet te marineren. Wanneer je wild besluit te marineren wees dan subtiel, zodat de smaak van het wild niet verdrinkt in de marinade.

6. Langzaam garen

Om het vlees lekker mals te krijgen is het verstandig om het langzaam te laten garen. Bak het bijvoorbeeld eerst in de pan en laat het daarna nog een tijdje verder garen in de oven.

7. Ganzenvet

Ganzenvet is ideaal om vlees in te sudderen, zodat het lekker mals wordt. U kunt het kopen bij de poelier.

8. Een kernthermometer

Door een kernthermometer in het vlees te steken kun je de temperatuur van het vlees in de kern meten. Het is een handig hulpmiddel om te bepalen of het vlees gaar is. Rood vlees is gaar bij een kerntemperatuur van rond de 65 graden en wit vlees is gaar rond een temperatuur van 75 graden. De kernthermometer is uitsluitend geschikt voor gebruik in de oven!

9. Barbecue

Hoewel wild vooral in de wintermaanden wordt gegeten, kan het erg verrassend en lekker zijn om dit vlees in de zomer op de barbecue te bereiden. Een struisbiefstuk, kangoeroebiefstuk of geeft een zeer smakelijk resultaat! Meer over zomerwild op de barbecue.

10. Ga naar Wildplaza.com

Voor meer informatie, tips en recepten kun je terecht op Wildplaza.com!